Atény i ďalšie mestá krajiny zasiahol generálny štrajk

17.07.2013 Celý región

Atény 16. júla (TASR) - Tisícky Grékov vyšli dnes do ulíc, aby pod mottom Generálny štrajk - sme ľudia, nie čísla vyjadrili svoj odmietavý postoj k očakávanému rozhodnutiu o masovom prepúšťaní vo verejnom sektore.

Očití svedkovia, na ktorých sa odvoláva tlačová agentúra DPA, informovali z centra Atén, že sa do protestov zapojili aj motorizovaní príslušníci gréckej polície. Trúbením pred budovou parlamentu sa postarali o silný zvukový podtón protestnej akcie a navyše aj o dopravný chaos v lokalite.

Generálny štrajk bol však citeľný aj v iných mestách krajiny, a to napriek vrcholiacej dovolenkovej sezóne v krajine Helénov.

Lekári v štátnych nemocniciach boli k dispozícii iba v urgentných prípadoch, vlaky nepremávali, na niekoľko hodín bola prerušená aj vnútroštátna letecká doprava a autobusová doprava v hlavnom meste. Novinári pozastavili prácu na štyri hodiny, v poludňajších hodinách tak neodzneli spravodajské relácie v éteri a neobjavili sa ani vo vysielaní televízie.

Pozorovatelia však zhodne konštatujú, že účasť zaostala za očakávaním.

Kontroverzne vnímaný zákon by parlament mal odsúhlasiť v stredu vo večerných hodinách. Na jeho základe má do konca tohto roka prísť o prácu vo verejnom sektore 4000 Grékov a do konca budúceho roka ďalších viac ako 10.000.

Súčasná koalícia má v parlamente iba tesnú väčšinu.
 

Vyberte región